vineri, 11 septembrie 2020

Dumnezeu e în tot

 Dumnezeu este în tot, în noi și în afara noastră, în tot ce vedem și ce nu se vede, este imanent și transcendent în același timp. Nu există nimic care să nu fie creat de Dumnezeu.Viața este și atât și Dumnezeu e viața. O experiență prin care sufletul se îmbogățește căci în fiecare trăire este o învățătură.

Divinul fiind în tot în nimic nu există rău sau urât. Și totuși, la prima vedere acesta pare a fi un neadevăr, însă ceea ce noi numim rău izvorăște din toate condiționările minții, din ceea ce mintea primește și crede și transformă în frici, uri, răni.
Când vedem un om, spre exemplu, îl vedem frumos, bun, sau rău, urât în funcție de ce purtăm în suflet. El nu este nici așa nici așa, doar este, fiecare îl vede însă în felul său. Depinde de cât de gros este stratul ce acoperă ceea ce suntem în esență, adică iubire.
Cu cât sufletul va fi mai liber cu atât va străluci mai tare.

"Sufletul este prelugirea unei aripi de înger care are curaj să zboare."Lelia Mossora

 „Cei care sunt sclavii impulsurilor – asadar,

cei lipsiti de autocontrol
au mult de suferit
din punct de vedere moral.
Capacitatea de a controla impulsurile sta la baza vointei
si caracterului.
In mod similar,
radacina altruismului
se gaseste in empatie,
in capacitatea de a citi
emotiile celorlalti.
Si daca exista doua atitudini morale
de care timpurile noastre
ar avea nevoie,
ele sunt cu siguranta
autoinfranarea si compasiunea.”

Daniel Goleman

duminică, 6 septembrie 2020

joi, 3 septembrie 2020

Despre noi

 Ce vedem noi dincolo de noi? Unii nimic, alții ceva, alții totul.

Cine suntem noi?
Avem un suflet, un corp și o minte deci aparținem mai multor planuri în același timp creând astfel o unitate numita om. Perfecțiunea ar fi ca aceste planuri să lucreze în același timp unul spre binele celuilalt însă nu întotdeauna se întâmplă așa. De multe ori sufletul vrea ceva iar mintea împinge trupul spre altceva sau invers.
Dacă privim în jur și ne gândim puțin, înțelegem că tot ce e material a fost la un moment dat doar un gând. Pentru ca particulele sub-atomice( care sunt de fapt, energie)să se grupeze devenind astfel ceva material, e nevoie de gând. Totul are la bază energie la nivel sub-atomic. E uimitor câtă putere deține omul prin gând.
Cred că o observare atentă a noastră, deschidere spre tot ce e nou și o informare continuă ne este de real folos.
„Ceea ce putem sau nu putem face, ceea ce noi consideram sau nu posibil este rareori o functie a capacitatii noastre adevarate, Este mult mai probabil o functie a convingerilor noastre despre cine suntem.”  – Tony Robbins

  

marți, 1 septembrie 2020

Frica de frică

 Frica este emoția de care ne e cel mai frică. Frica de viață, frica de viitor, de noi, frica că nu suntem suficient de frumosi, destepți,înalți, slabi, înțelegători, iertători etc...avem impresia că frica e peste tot și trăim mereu în umbra ei și în goană dupa altceva, după mai mult . Însă frica este doar acolo unde o creăm noi( conștient sau nu) uitând că nu suntem corpul că nu suntem mintea, suntem sufletul, suntem scânteie divină. Frica e cea care te transformă într-un om trist și lipsit de libertate căci nimic nu te înrobește mai mult decât frica.

Cu toții suntem vulnerabili, cu toți suntem buni și răi, cu toții vrem să fugim de ceva și să ținem de altceva...și aceste stări recunoscute, scoase din colțul de unde au fost dosite și ignorate și negate, vor elibera.
Vindecarea de frică nu înseamna absența ei, nu înseamnă să fugi de ea cât te țin picioarele, nu înseamnă să o ignori spunând că nu există, înseamnă să te ridici deasupra ei, să preiei controlul, să o lași să treacă, să înțelegi frica, să crezi cu adevărat că va trece.
Și când vei privi în urma ei vei vedea că nu a fost decât un abur care te-a ținut în loc.

"Să nu mă tem. Frica ucide mintea. Frica este moartea măruntă, purtătoarea desființării totale. Voi înfrunta frica. O voi lăsa să treacă peste mine, prin mine. Și, după ce va fi trecut, imi voi întoarce ochiul interior și voi privi în urma ei. Pe unde a trecut frica, nu va mai fi nimic. Voi ramane doar eu.”
litania fricii de Bene Gesserit, Frank Herbert – Dune